Witaj, zapraszam do obejrzenia moich prac wykonanych muliną, wełną, igłą, na drutach i szydełkiem. Czasami nie odpowiadam na niektóre komentarze. Wszystkie uważnie czytam.
tricoteuse Polska Polska Poland stitchingheart ptaszek gyhw7QUr87suOyWPwB insekten-0042.gif von 123gif.de myszka drutki Nie biorę udziału w zabawach blogowych. Nic nie sprzedaję i nie wykonuję na zamówienie. Dzielę się własnymi autorskimi wzorami, które są tu umieszczone.
Blog > Komentarze do wpisu
Faworki - doskonałe danie w karnawale

 

 

 

 

 

 

Mam jeszcze jeden wypróbowany przepis (podobny do pierwszego). Faworki są wyjątkowo kruche i delikatne.

Czytaj:

Półtorej szklanki przesianej mąki (mogą być 2 szklanki), 4 płaskie łyżki masła, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 5 - 6 żółtek, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 lub 2 łyżki spirytusu, szczypta soli.

Utrzeć cukier z masłem na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, śmietanę, 1 łyżkę spirytusu, dosypywać po trochu tyle mąki aby ciasto dało się nadal łatwo ucierać (wystarczy ucierać około 5 minut). Wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać szczyptę soli, pozostałą część mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę aby "odpoczęło".

Do płaskiego rondla wlać 1 łyżkę spirytusu, dodać smalec, stopić. 

Ciasto rozwałkować na cienko, pokroić na wąskie prostokąty, na środku każdego zrobić nacięcie, przewinąć.

Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia, suche posypać cukrem pudrem.

 

 

sobota, 09 stycznia 2016, xhaftx

Polecane wpisy

  • Migawki z mojej kuchni

    Dzisiaj w mojej kuchni od samego ranka było spore zamieszanie, bałagan i wielkie sprzątanie. Dlaczego? Bo to była "brudna" robota (szczególnie przy buraczkach).

  • Papatya Angora Cake

    Dostałam w prezencie dwa takie kłębki włóczki: Łącznie to 400 g i 2200 m kolorowej mieszanki akrylu i wełny. Podobają mi się te kolory i jestem ciekawa jak bę

  • Baktus w poprzek

    Wydziergałam drugi szalik baktus - w poprzek. Wykorzystałam resztki włóczek z wcześniej zrobionych szalików. Gotowy wyrób uprałam, odcisnęłam nadmiar wody w ręc

Komentarze
2016/01/09 17:49:47
Najchętniej to bym wyjęła talerz z monitora i je zjadła. Muszą być pyszne :)
-
2016/01/09 18:09:35
No tak, szkoda że się nie da tego zrobić. A swoją drogą - są naprawdę pyszne.
-
2016/01/09 22:16:32
Mniaaaam,pychotka !,a ja jestem na diecie bezglutenowej :(
-
2016/01/14 15:12:22
Też je uwielbiam :) Czasem zastanawiam się czy nie bardziej niż pączki.

Pozdrawiam