Witaj, zapraszam do obejrzenia moich prac wykonanych muliną, wełną, igłą, na drutach i szydełkiem. Czasami nie odpowiadam na niektóre komentarze. Wszystkie uważnie czytam.
tricoteuse Polska Polska Poland stitchingheart ptaszek gyhw7QUr87suOyWPwB insekten-0042.gif von 123gif.de myszka drutki Nie biorę udziału w zabawach blogowych. Nic nie sprzedaję i nie wykonuję na zamówienie. Dzielę się własnymi autorskimi wzorami, które są tu umieszczone.
Blog > Komentarze do wpisu
Faworki - doskonałe danie w karnawale

 

 

 

 

 

 

Mam jeszcze jeden wypróbowany przepis (podobny do pierwszego). Faworki są wyjątkowo kruche i delikatne.

Czytaj:

Półtorej szklanki przesianej mąki (mogą być 2 szklanki), 4 płaskie łyżki masła, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 5 - 6 żółtek, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 lub 2 łyżki spirytusu, szczypta soli.

Utrzeć cukier z masłem na pianę i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, śmietanę, 1 łyżkę spirytusu, dosypywać po trochu tyle mąki aby ciasto dało się nadal łatwo ucierać (wystarczy ucierać około 5 minut). Wyłożyć ciasto na stolnicę, dodać szczyptę soli, pozostałą część mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę aby "odpoczęło".

Do płaskiego rondla wlać 1 łyżkę spirytusu, dodać smalec, stopić. 

Ciasto rozwałkować na cienko, pokroić na wąskie prostokąty, na środku każdego zrobić nacięcie, przewinąć.

Smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia, suche posypać cukrem pudrem.

 

 

sobota, 09 stycznia 2016, xhaftx

Polecane wpisy

  • Łowiczanka jestem...

    Teraz w kuchni podśpiewuję sobie ludową piosenkę: Łowiczanka jestem, dana moja dana. Mogę śpiewać, tańczyć do białego rana... A to za sprawą moich nowych fartu

  • Pastelowa chusta

    Witam w 2019 roku. Odpoczynek od blogowania bardzo mi się przydał. A teraz nadszedł moment zaprezentowania tego co wydłubałam na drutach przez ten czas. Pierws

  • Boże Narodzenie, Nowy Rok

    W tym roku nieco wcześniej życzę Wam dobrych, pogodnych, udanych świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku. Ogłaszam dłuższy urlop blogowy i robótko

Komentarze
2016/01/09 17:49:47
Najchętniej to bym wyjęła talerz z monitora i je zjadła. Muszą być pyszne :)
-
2016/01/09 18:09:35
No tak, szkoda że się nie da tego zrobić. A swoją drogą - są naprawdę pyszne.
-
2016/01/09 22:16:32
Mniaaaam,pychotka !,a ja jestem na diecie bezglutenowej :(
-
2016/01/14 15:12:22
Też je uwielbiam :) Czasem zastanawiam się czy nie bardziej niż pączki.

Pozdrawiam